Rob Kaptein-Apeldoorns Jeugdorkest

Kaptein is in 2014 afgestudeerd aan het Koninklijk Conservatorium. Hij studeerde Koordirectie bij Jos van Veldhoven en Jos Vermunt, en volgde Orkestdirectie bij Kenneth Montgomery, Lucas Vis en Alex Schillings. 

 

Rob heeft er altijd van gedroomd dirigent te worden. Hij begon zijn droom te verwezenlijken toen hij 17 was: Mozart’s Requiem en delen uit diens opera Cosí fan tutte met leden van het NoordHollands JeugdOrkest. Sindsdien heeft hij met veel plezier en succes veel koren, orkesten en ensembles gedirigeerd. Met Delfts kamerkoor Delft Blue trad hij op in het voorprogramma van het Nederlands Kamerkoor.

Ook het Nederlands Studentenorkest, het Zuid-Hollands SymfonieOrkest en Arnhem Sinfonietta hebben kennis mogen maken met zijn talent en tomeloze energie.

 

Ondernemend en veelzijdig als hij is, heeft Kaptein al een bijzondere staat van dienst. Al vóór zijn opleiding directie dirigeerde Rob de Johannes Passion, delen uit de Mattheus Passion (J.S. Bach) en de Vierde Symfonie van Beethoven. Daarnaast heeft Kaptein uitgevoerd: Requiem (Fauré), Mis in G (Schubert), Gloria (Vivaldi), Messiah en The Ways of Zion do Mourn (Händel), Requiem (Mozart) en Carmina Burana (Orff), Dumbarton Oaks (Strawinski), Saint Nicolas Cantata en Simple Symphony (Britten), Eerste Symfonie en Vijfde Symfonie (Beethoven), Missa in angustiis en Die Schöpfung (Haydn) en vele werken voor koor a cappella.

 

Zijn afstudeerwerk in februari 2014 was een totaalervaring rondom het oratorium “A Child of Our Time” van Michael Tippett (1905 - 1998): een tijdloze boodschap over oorlog, vrijheid, onderdrukking en onze verantwoordelijkheid als individu daarin.

 

Momenteel dirigeert Kaptein het Apeldoorns Jeugdorkest en het Groninger Studentenorkest Mira.

 

Jan Schoonenberg-Arnhems Interscholair Orkest

Hij ontving in 1972 zijn eerste vioollessen van Liebeth Linsen aan de Stedelijke Muziekschool Arnhem en speelde vijf jaar in het Arnhems Interscholair Orkest.

 

Daarna vervolgde hij zijn studie altviool aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag.

Hij studeerde o.a. bij José Stordiau , Ferdinand Erblich en Nobuko Imai en behaalde zijn DM- en UM-diploma met aantekening kamermuziek en ensembleleiding.

Als uitvoerend musicus heeft hij gespeeld in diverse orkesten o.a. Residentieorkest, Nederlands Philharmonisch Orkest, Radio Filharmonisch Orkest, Radiokamerorkest 

en als soloaltist in Fryskorkest.

Daarnaast speelde hij in diverse ensembles o.a. Combattimento Consort Amsterdam, SchönbergEnsemble, ASKO-Ensemble, Nieuw Ensemble, Willem Breuker Kollektief en diverse ad hoc ensembles bij onder andere het Scapino Ballet en Haagse Comedie.

 

Naast zijn uitvoerende praktijk is hij werkzaam als viool- en altviooldocent en dirigent aan de Muziekschool in Amersfoort. Hij dirigeert in Arnhem het Arnhems Interscholair Orkest en Jong Arnhems Strijkorkest en in Amersfoort Musica Montana een strijkorkest bestaande uit een selecte groep gevorderde amateurmusici. 

Tevens is hij als gastdocent verbonden aan het Tilburgs Conservatorium. 

 


Theo Brouwer-Frysk Jeugd Orkest

Hij volgde zijn opleiding aan de toenmalige Muziek Pedagogische Academie te Leeuwarden en vervolgens aan het Conservatorium te Groningen. Hij behaalde daar in 1993 het diploma docerend musicus trompet bij Jan Holtrop. Het diploma directie harmonie-fanfare-brassband behaalde Theo in 1996 bij Gerrit Fokkema in Amsterdam.

Vanaf 1988 is Theo Brouwer betrokken bij het Frysk Jeugd Orkest. De eerste vijf jaar was hij eerste trompettist en in 1992 trad hij voor het eerst op als gastdirigent. In 1993 werd hij benoemd tot assistent-dirigent en sinds 1997 is hij de dirigent van het Frysk Jeugd Orkest.

Naast het dirigeren van het Frysk Jeugd Orkest dirigeerde Theo in het verleden verschillende fanfare- en harmonieorkesten. Sinds september 2001 is hij bandleider van DEBASIC pop & jazz orkest uit Sneek. In december 2005, 2006 en 2007 dirigeerde hij het orkest "The Symphonic Music Connection" tijdens de Promsconcerten van de omroepvereniging MAX in de jaarbeurs te Utrecht. Solisten tijdens deze concerten waren o.a. Tom Parker & the New London Chorale, Vicky Leandros, Rod McEwan en Dionne Warwick. In september 2007 werd aan Theo de Muzyk Maskelyn-trofee van Omrop Fryslân uitgereikt. Deze trofee, genoemd naar het radioprogramma voor de amateurmuziek, wordt uitgereikt aan iemand die zich verdienstelijk maakt voor de muziekbeoefening in Fryslân.

Douwe Nauta-Frysk Jeugd Orkest

Dirigent

Schoolorkest Vossius Gymnasium, Amsterdam Harmonieorkest Jong Excelsior, Amsterdam (Assistent-Dirigent bij:) Frysk Jeugd Orkest, Leeuwarden

Muzikant

Onder andere als violist bij strijkkwartet ‘Risata’,
bij het ‘Ricciotti Ensemble’, als studio-violist en als all-round muzikant bij verschillende bands, projecten en theaterproducties, klassiek, jazz en pop.

Arrangeur

Voor onder andere het Ricciotti Ensemble, het Frysk Jeugd Orkest, het Nevis Ensemble en het Nederlands Blazers Ensemble

Docent

Workshopleider Concertgebouw
Viooldocent (binnen- en buitenschools) bij Hallo Muziek – Zaandam

Mikhail Zemtsov-Young Talent  Orchestra

Mikhail Zemtsov heeft brilliante carriere ontwikkeld als altviolist, docent en dirigent.

Als solist trad hij op met o.a het Luxembourg Phiharmonisch, Nationalorkesten van Litouwen, Estland en Mexico, Wiener Volksoper, Hamburger Symphoniker, Stavanger Symphony (Norwegen), Kamerorkest van Brussel en het Residentie Orkest o.l.v. Neeme Jarvi, Jaap van Zweden, Dmitri Kitajenko, Leif Segerstam.

Mikhail Zemtsov is veelvuldig te horen op internationale festivals in Europa en Amerika waar hij speelt met o.a.Boris Berezovsky, Misha Maisky, Sarah Chang, Janine Jansen, Julian Rachlin, Leipziger, Jerusalem, Borodin kwartetten.

Hij nam tientallen solo en kamermuziek CDs op voor o.a. Chandos en Sony Masterworks en naam deel aan taalrijke Radio en TV opnamen. In 2016 heeft Mikhail Concerto Rapsody van B. Martinu for Chandos opgenomen met het Nationaalorkest van Estland o.l.v. Neeme Jarvi, deze opname werd uitgebreid geprezen in de internationame pers, o.a. Grammophone Magazin.

Mikhail speelt regelmatig met de Nederlandse gitarist Enno Voorhorst (Duo Macondo) en hij is de altviolist van het Utrecht String Quartet. Samen met zijn vrouw Julia, broer Alexander en dochter Dana heeft hij het Zemtsov Altviool Kwartet opgericht; het kwartet organiseert drie keer per jaar het Zemtsov Altviool Masterclass.

 

 

Mikhail is als docent altviool verbonden aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag en het HKU Utrecht”s Conservatorium. Meerdere van zijn studenten zijn laureaat geworden van Nationale en Internationale Concoursen. Mikhail geeft regelmatig masterclassen en werd uitgenodigd als jurylid van Internationale Concoursen, oa het Lionel Tertis Competition 2019.

 

Dick hesselink- JSO Bloembollenstreek

Dick Hesselink studeerde hoorn aan de conservatoria van Leeuwarden, Den Haag en Utrecht en blaasorkestdirectie aan het Codarts Conservatorium Rotterdam. Hij is actief als docent, dirigent en uitvoerend musicus. Hij is initiatiefnemer en projectleider van het Dutch Ladies Orchestra en is regiocoördinator Utrecht van het Nederlands Hoorngenootschap. Zijn muzikale interesse is breed. Als uitvoerend musicus speelde hij bij musicals, symfonieorkesten, symfonische blaasorkesten en diverse kamermuziekensembles. Als dirigent geeft hij leiding aan harmonie-orkesten, maar ook een blaaskwintet dat de complexe muziek van Arnold Schönbergs opus 26 ten gehore bracht. Als dirigent van symfonieorkesten ontwikkelt Dick zich momenteel door het leiden van Jeugdorkest Bloembollenstreek en als assistent-dirigent van het Hineni-symfonieorkest.

Verder ontwikkelt Dick zich verder als initiatiefnemer van nieuwe projecten en als producent.

Jim Roodnat-Rotterdams Jeugd Symfonie Orkest

Jim Benjamin Roodnat (1987) begon op jonge leeftijd met viool spelen. Al snel kreeg het orkestspel zijn voorkeur en raakte hij verliefd op de rijke klanken en mogelijkheden van het symfonisch orkest. Vervolgens ging hij zelf ‘ op de bok’ om deze liefde en passie uit te kunnen dragen.Jim  is dirigent van het Rotterdams Junioren Orkest en het Rotterdams Jeugd Symfonie Orkest.

Daarnaast dirigeert hij het Orkest van het Groene Hart en het groot film- en musicalorkest Musical Souvenir. Met zijn diverse orkesten geeft hij verschillende directiecursus en heeft hij een eigen lespraktijk met orkestdirectie-leerlingen.
 

Mark Tempelaars-JSO Rijnstreek

Mark Tempelaars is de coördinerende dirigent van het JSR. Hij is dirigent van het Kinderorkest Oegstgeest, het Juniorenorkest en het Symfonieorkest.

Mark werd in 1973 in Oldenzaal geboren.
Hij studeerde hobo bij Ali Groen aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag bij Arthur Mahler Conservatorium in Arnhem.

In 1997 behaalde Mark hij zijn diploma docerend musicus.
Intussen groeide zijn interesse voor dirigeren. Zijn eerste leraar was Wim Bredenhorst. Hij deed zijn eerste dirigeerervaring deed hij op in het Viotta Jeugdorkest te Den Haag. In 2001 studeerde hij orkestdirectie bij Jurjen Hempel en Ernst van Tiel aan het Rotterdams Conservatorium. In 2011 heeft Mark zijn opleiding voor docent muziek afgerond.

Mark is naast dirigent van Jeugd Symfonieorkest Rijnstreek in Leiden, ook dirigent van het harmonieorkest Concordia in Haastrecht en van harmonieorkest Helicon in Berkel en Rodenrijs.

Rolf Buijs-Amersfoorts Jeugd Orkest

Rolf Buijs (‘s-Gravenhage, 1960) startte zijn muzikale loopbaan op jeugdige leeftijd als violist en maakt vanaf zijn tiende deel uit van orkesten. Na zijn lerarenopleiding biologie/geografie te hebben afgerond vervolgde hij in 1984 zijn studie op viool aan het Amsterdams Conservatorium. In 1987 stapte hij over naar orkestdirectie aan het Rotterdams Conservatorium bij Arie van Beek. Na zijn afstuderen in 1991 volgde Rolf masterclasses bij Tsung Yeh, Yorma Panula en Victor Feldbrill, Peter Ev, Sir Edwards Downes, Valery Gergiev en Ilja Moesin. In 1995 won Rolf Buijs de derde prijs van het Eerste Internationale Concours voor Jonge Dirigenten Lovro Matacic in Zagreb. Op dit moment staat het Amersfoorts Jeugd Orkest (AJO) en het Cuypers Ensemble onder zijn vaste leiding. Naast zijn directiewerkzaamheden voltooide Rolf Buijs een opleiding tot Trainer/Coach en geeft hij trainingen waarbij hij zijn ervaringen als musicus inzet. Sinds 2013 verzorgt Rolf binnenschoolse trajecten op (alt)viool in de bovenbouwgroepen van het primair onderwijs bij MuziekLab in Haarlem en Cultuurkust in Harderwijk, waarbij ieder kind een instrument krijgt. Verder geeft hij workshops ‘Klank, houding & beweging’ aan orkesten en ensembles. 

Hans Casteleyn-Euregio Jeugd Orkest

Sinds 2002 leidt hij het Euregio Jeugd- orkest (EJO) waarmee hij internationaal hoge toppen scheert en optreedt in binnen- en buitenland. Sinds 2004 is Hans bovendien dirigent van het Leuvens Alumni Orkest (LAO). Met dit orkest realiseert hij zeer diverse projecten, van grote klassieke werken over zelden uitgevoerde composities tot originele muzikale kindersprookjes. In 2010 en in 2016 trok hij met dit orkest naar China. Hans werkt zeer regelmatig met internationale top- solisten waaronder Anneleen Lenaerts, Johan Van Iersel , Liebrecht Vanbeckevoort en Yossif Ivanov, Pauline Oostenrijk, Jeroen Berwaerts, Simone Lamsma, Noa Wildschut, Jef Neve en Candy Dufer.

Daarnaast wordt Hans regelmatig gevraagd als gastdirigent bij professionele orkesten in binnen- en buitenland. Zo dirigeerde hij het Jubileum Mozarteum Orkest, het ensemble
Vox Amicorum , het Qingdao Symphony Orchestra , het Orquestra de Universidade do Minho, het Jiangsu Symphony Orchestra e.

Peter Veenhuizen-Amsterdam Youth Symphony Orchestra

Peter Veenhuizen is dirigent van het AYSO, de 2 daarbij horende  Amsterdams Junioren Symfonie Orkesten (AJunSo) en het Amsterdams Studenten Orkest (ASO). Een langlopende Amsterdamse orkestlijn waardoor er mensen in het ASO zitten die vanwege al die orkesten al 20 jaar met hem en elkaar samenspelen; “Samen muziek maken gaat veel verder dan de noten…”

Daarnaast is hij dirigent van een koor, muziekmeester op basisscholen, docent directie aan het conservatorium van Amsterdam, arrangeur, componist en…. geeft hij heel veel ukelele lessen.  Ukelele lessen ? Ja !!

Aan meesters en juffen, vaders en moeders, studenten op het conservatorium, schoolkinderen, docenten in het Concertgebouw van Amsterdam, opa’s en oma’s, middelbare scholieren, de PABO, muziekschool collega’s, tuinmannen, architecten, schrijvers, schilders, baliemedewerkers, directeuren, psychologen (en hun patiënten) enz. enz. enz. Iedereen kan het. Wat een feest !!