Juryleden

Voor deze editie van de Nationale Orkestspelen hebben we wederom een mooi line-up van juryleden bereid gevonden om de prestaties van alle orkesten te beoordelen.

Jan van den Eijnden (Voorzitter)

Jan van den Eijnden (1959)

 

Werd geboren in Helmond. Na de middelbare school studeerde hij schoolmuziek en hoorn aan het toenmalige Brabants Conservatorium in Tilburg. Na het behalen van het diploma Schoolmuziek (1982, bij Cor de Man) studeerde hij ook af als Docerend Musicus Hoorn (1983) en Uitvoerend Musicus Hoorn (1985, bij Herman Jeurissen).

 

Hij speelde veelvuldig als hoornist in Nederlandse professionele symfonieorkesten en ensembles zoals het Residentie-Orkest in Den Haag en de Radio Orkesten in Hilversum. Ook speelde hij langjarig in blaaskwintet 'Fiati' waarmee succesvolle buitenlandse optredens plaatsvonden en radio-opnames werden gemaakt. Ook waren er talrijke solistische optredens o.a. bij het NESKO met werk van Mozart.

 

Vanaf 1985 is hij werkzaam aan verscheidene centra voor de kunsten/muziekscholen in diverse functies en aan het Fontys Conservatorium. Tegenwoordig is hij docent en coördinator aan AMPA (Academy of Music & Performing Arts) aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg.

Sinds 1997 werkte hij op landelijk niveau bij achtereenvolgens NIB, Unisono - het landelijke steuninstituut voor de amateurmuziek en bij Kunstfactor - het landelijke sectorinstituut amateurkunst. Momenteel werkt hij als specialist cultuureducatie bij het LKCA, het Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst in Utrecht.

Als dirigent is hij verbonden aan Muziekvereniging Sancta Maria in Asten-Ommel en aan het semiprofessionele ensemble ‘Koperslag’.

 

Bij het WMC (Wereld Muziek Concours) in Kerkrade was hij in 2009, 2011, 2013 en 2017 onafhankelijk juryvoorzitter bij de concertwedstrijden evenals bij ECWO (European Championship for Wind Orchestras; 2016 en 2018) en bij het Nationaal Concours voor Jeugdsymfonieorkesten (2013, 2015 en 2018).

www.janvandeneijnden.nl

Erik Balendonck (Secretaris)

Erik Balendonck is op tienjarige leeftijd begonnen met het bespelen van de hoorn. Hij heeft tijdens de eerste jaren les gehad van Nico Housen, Leon Kockelkorn en Hub Crüts. Na de middelbare school is hij begonnen met de opleiding Künstlerische Instrumentalausbildung aan de Hochschule für Musik und Tanz Köln, Standort Aachen, waar hij lessen heeft gevolgd bij Markus Wittgens, solohoornist bij het Gürzenich Orchester, Keulen. De opleiding werd in 2011 afgesloten met het predicaat “sehr gut”.

Tijdens en na zijn studie speelde hij als hoornist bij diverse orkesten en ensembles zoals de Junge Philharmonie Köln en het orkest Il Novecento, bekend van de ‘Night of the Proms’. Op het gebied van ensembles waren er onder andere uitvoeringen met Ensemble ‘88 het semiprofessionele blazersensemble Helicon en met een gelegenheidsensemble tijdens het WMC in 2009 samen met onder andere Lars Wouters van den Oudenweijer en Marieke Schneemann. Tijdens zijn studie heeft hij in de opera in Keulen veelvuldig opgetreden als Bühnenmusiker.

Tegenwoordig is hij buiten de muziek werkzaam en is hij een veelvuldig gevraagd freelance muzikant bij de diverse (amateur) orkesten in Nederland, België en Duitsland.

Ali Groen

Ali Groen werd geboren in Leeuwarden.

Zij studeerde hobo aan de conservatoria van Amsterdam en Den Haag.

Tijdens haar studie speelde zij o.a. in het JON, NJO en EUYO.

Zij was als hoboïste verbonden aan achtereenvolgens het Residentie Orkest, het Utrechts Symfonie Orkest en het Nederlands Philharmonisch Orkest.

In 1990 moest zij haar orkestloopbaan noodgedwongen stopzetten in verband met een chronische rugblessure. 

Sindsdien legt zij zich toe op lesgeven en dirigeren.

Van 1985 tot 2017 was zij als leraar hobo en ensembleleiding en als dirigent van het Atheneum Blazers Ensemble  verbonden aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Zij dirigeert symfonieorkesten, blaasorkesten en ensembles in binnen- en buitenland.

Daarnaast coacht zij blazersgroepen en -ensembles. Zij was als repetitor o.a. werkzaam bij het Gustav Mahler Jugend Orchester, Het European Union Youth Orchestra, Het Nationaal Jeugd Orkest (hier was zij 5 jaar studieleider van de blazers) het Nederlands Studenten Orkest, het JON, de nationale jeugdorkesten van Spanje en Duitsland, en vele jeugd- studenten- en amateurorkesten in Nederland.

Zij neemt regelmatig plaats in de jury van muziekconcoursen

Leonard Evers

Leonard Evers (1985) is dirigent en componist. Na een studie Literatuurwetenschappen in Leiden studeerde hij compositie/arrangeren in Rotterdam. Naast deze studies ontwikkelde hij een grote passie voor het dirigeren, wat leidde tot een minor orkestdirectie bij hetzelfde conservatorium.

Leonard werd in 2013 dirigent en artistiek leider van het Ricciotti ensemble. Dit 41-koppige orkest heeft als doel het brengen van muziek op plaatsen waar dit normaliter niet te horen is. Met het Ricciotti ensemble bracht Leonard muziek variërend van klassieke muziek tot techno voor een breed en divers publiek in Nederland, Duitsland, Bosnië-Herzegovina en Brazilië. Leonard dirigeerde eigen werk en maakte onlangs zijn debuut als dirigent bij de Nationale Opera met de jeugdopera 'Hondenhartje'. Komend jaar staan directieprojecten in Nederland, Brazilië en Zwitserland op stapel. Leonard is als dirigent en artistiek leider op zoek naar de functie en plaats van muziek in de omgeving waar deze klinkt. Dit resulteert in een voorliefde voor projecten met een theatrale en multidisciplinaire inslag. 

Als componist is Leonard actief binnen hedendaags gecomponeerde muziek en jazz. Mede door de studie Literatuurwetenschappen ontwikkelde Leonard een voorliefde voor muziektheater. Dit resulteerde onder anderen in composities voor Konzerttheater Bern, Concertgebouw, Sonnevanck, Oorkaan, Silbersee, Nederlands Kamerkoor en Jeune Choeur de Paris.

 

Tineke de Jong

 

Tineke de Jong studeerde viool bij István Párkányi, behaalde haar diploma Uitvoerend Musicus in 1990 aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam en werkt inmiddels 27 jaar als free-lance violiste.
Ze studeerde in 1989-1990 ook aan The Banff Centre in Canada, waar ze zich toelegde op strijkwartetspel en meespeelde in de muziektheaterproductie The Oral Treason van Mauricio Kagel. Ze speelde vanaf haar twaalfde jaar in verschillende jeugdorkesten (FJO, RJO, NJO) met als afsluting deelname aan het European Community Youth Orchestra (1985-1986), waaar ze voor het eerst met grote dirigenten zoals Claudio Abbado en Leonard Bernstein werkte.
De kern van haar bezigheden bleven sinds 1990 voor het overgrote deel bestaan uit het spelen in klassieke orkesten en ensembles, afgewisseld met speciale projecten voor bijvoorbeeld het Scapino Ballet en Corrie van Binsbergen's schrijversconcerten, in 2009 produceerde ze de CD MIdday Moon waar ze met drie improviserende musici een combinatie maakte van een klassiek en improvisatie idioom op basis van jazz standards. In het verleden speelde ze ook voor The Beau Hunks, The Bootleg Beatles, The Ebony Band, en het Mondriaan Kwartet Extended (muziek van Van Dyke Parks).
Dit seizoen laat weer een afwisselend beeld zien, in december ging ze op een Europese tournée met het LUDWIG orkest, dat met de fascinerende zangeres/dirigente Barbara Hannigan in 2018 een Grammy won voor de CD Crazy Girl Crazy, daarna volgde de opera Tristan und Isolde met het Nederlands Philharmonisch Orkest, en verschillende projecten met het Balletorkest. Daarnaast speelt ze graag strijkkwartet met collega’s en improviseert ze regelmatig met de pianist Albert van Veenendaal en zangeres Jodi Gilbert.

 

Florian Krouwel

 
Florian Krouwel, geboren in 1988, behaalde in 2013 als fagottist zijn Master of Music aan het conservatorium van Rotterdam waar hij studeerde bij Bram van Sambeek en Pieter Nuytten. Al vóór zijn 8e verjaardag werd hij verliefd op het prachtige geluid van de fagot en na een jaar les trad hij toe tot het plaatselijke jeugdorkest. Tijdens en na zijn studieperiode remplaçeerde Florian in verschillende Nederlandse symfonieorkesten, waaronder het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Residentie Orkest en het Koninklijk Concertgebouworkest. Direct aansluitend op zijn studie won hij de auditie bij de Marinierskapel der Koninklijke Marine, waar hij vervolgens 5 jaar in dienst is geweest. Tegenwoordig geeft hij les en speelt in diverse kamermuziekensembles.

Anneke Hogenstijn

 

Anneke Hogenstijn begon haar loopbaan als professioneel contrabassist en behaalde haar doctoraal musicologie aan de Universiteit van Amsterdam. Anneke was de oprichter van het Archipel trio - een laag strijktrio - en maakte deel uit van vele ensembles. Ze speelde onder andere bij het Haarlems Jeugdorkest, het Nationaal Jeugdorkest en het Wereld Jeugdorkest, en professioneel bij de omroeporkesten, het Koninklijk Concertgebouworkest en Nieuw Sinfonietta Amsterdam, bij welk orkest zij gedurende zeven jaar tevens de manager/directeur was. 

In 1996 trad ze aan bij Het Koninklijk Concertgebouw, aanvankelijk als programmeur en manager van de Kleine Zaal, later als Adjunct Directeur Programmering. In 2007 werd ze benoemd tot Artistiek Directeur bij Het Koninklijk Concertgebouw, een functie die ze tot 2011 bekleedde.

Anneke was bovendien de oprichter en - gedurende 10 jaar - Artistiek Directeur van Oorkaan, het Productiehuis Jeugdconcerten dat zich richt op de ontwikkeling en presentatie van concerten voor kinderen.

Daarnaast maakte ze deel uit van vele commissies en besturen.

Tegenwoordig is zij onder meer actief als bestuurder en toezichthouder in de kunsten, waaronder bij de Hogeschool der Kunsten in Den Haag, Stadsschouwburg Nijmegen, Concertzaal De Vereeniging, het Calefax Rietkwintet en het Kersjesfonds.