Workshops

Tijdens de Orkestacademie dagen van 20 en 21 maart 2021 zullen er verschillende leuke, leerzame en interessante workshops worden aangeboden voor alle muzikanten. Hier vind je informatie over deze workshops.

Speed Composing 

Met Lucas Dols. Tijdens ons werk met Sounds of Change hebben we veel ervaring opgedaan in het maken van groepscomposities en het werken met 'wat er is', Hoe kan je elk idee, geluid, ritme of tekst als uitgangspunt nemen van een muziekstuk. En hoe kan je vervolgens in groepsverband samen naar een muzikaal eindresultaat toewerken. Dit gaan we samen doen, en wel in 35 minuten! www.soundsofchange.org

(maximaal 40 deelnemers, zonder instrument)


Yoga Cello 

YOGACELLO Workshop – Samenwerken zonder woorden – door Evelien Fokker
Evelien neemt je mee naar een wereld zonder woorden; een wereld van ervaren. Meditatie en inspiratie. Met en zonder je instrument. Vanuit contact met jezelf maak je contact met je instrument en vervolgens met anderen. Hoe doe je dat zo ontspannen mogelijk? Dat ga je ervaren! Ook krijg je handvatten voor hoe je jezelf optimaal kunt voorbereiden op concerten. Alles wat je hier leert en ervaart kun je ook in het orkest gebruiken. 

Evelien Fokker startte op jonge leeftijd met de cello en zang. Naast psychologie studeerde zij aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag bij Larissa Groeneveld en volgde lessen en masterclasses bij o.a. Pieter Wispelwey, Lucia Swarts en Xandra Rotteveel. Evelien is de vaste yogadocent bij het NSO en samen met pianist Jeroen van Veen geeft zij ligconcerten in haar eigen concertzaal House of Inspiration in Wassenaar. Zij inspireert haar publiek ook tijdens retreats, coaching en lezingen waaronder een TED talk. Meer info: www.evelienfokker.com
(maximaal 30 deelnemers, met instrument)

Trommelen op Rommel

Met  Paul van der Heijden:

Als je zegt dat je klarinet speelt, weet iedereen precies wat je doet, maar wat speel je als je slagwerk doet?
Dan speel je eigenlijk alles!!
Overal kun je geluiden en klanken uithalen en overal kun je ritmes op spelen.
In het klassieke orkest zitten ook vaak veel slagwerkinstrumenten, van de pauken tot de triangel, maar sommige componisten leven zich helemaal uit op deze instrumentgroep, omdat de klankkleuren die je kunt maken onbeperkt zijn!
In de slagwerkworkshop gaan we muziek maken met spullen die op het eerste gezicht helemaal geen instrument zijn, maar die dat zeker wel blijken te zijn.
Je zult versteld staan van de mogelijkheden en uiteindelijk staan te swingen met....slagwerk! www.paulslaatalles.nl
(maximaal 30 deelnemers, zonder eigen instrument)

Sound Scapes

Met Angelina Engels:"Tijdens deze workshop laten wij de muzieknotatie zoals wij deze kennen en de manier waarop wij samenspelen los. Daarbij verkennen wij verschillende manieren van samenspelen en onderzoeken wij nieuwe klanken. Op deze manier ontstaat er bij elke groep een unieke en verrassende wereld van geluid. Gedurende het proces kruipt de muzikant in de rol van de componist en werken wij spelenderwijs toe naar het maken van een eigentijds muziekstuk. 

Doordat iedereen op zijn eigen niveau de ruimte heeft om op zijn instrument te experimenteren is deze workshop voor elke leeftijd toegankelijk."

Angelina Engels:
"Toen ik vijf jaar oud was kreeg ik mijn eerste cello les en sinds dien ben ik niet gestopt met het maken van muziek. Tijdens mijn opleiding aan het Koninklijk Conservatorium maakte ik kennis met CMM (Creative Music Making) waarbij je via verschillende werkvormen zonder bladmuziek tot composities kunt komen. Deze inspirerende manier van werken zet ik graag in tijdens workshops die ik geef, waarbij ik elke keer weer verbaasd ben over de creativiteit van jonge muzikanten. Momenteel werk ik als freelance workshopleider en als Kunst- en Cultuuradviseur in Delft, waar ik o.a. educatieve programma’s voor jongeren ontwerp. Naast mijn werkzaamheden haal ik nog steeds het meeste plezier uit het musiceren en componeren met anderen."

 (maximaal 30 deelnemers, met instrument)

Sounds of Change

Met Lucas Dols: Sounds of Change is de naam van de Stichting die ik in 2016 ben gestart.
De stichting Sounds of Change leidt werknemers en leraren op om muziek te integreren als een empowermentinstrument in hun werk met kinderen in (post) conflictgebieden.
 
"Muziek kan de wereld veranderen, omdat het mensen kan veranderen."

Deze workshop begint met een korte presentatie over het werk van Sounds of Change en de kracht van muziek in conflictgebieden in het Midden Oosten.
Hierna volgt een Kobranie sessie.
De Kobranie Methode is een muzikale werkvorm die groepen laat samenspelen, improviserend, onder leiding van een processor.

Leading from the inside out.

Het is tevens een creatieve werkvorm, los van stijl en dogma’s, waarin er geen grenzen zijn aan wat er tot klinken kan worden gebracht. De methode gaat niet uit van vaardigheden en stelt het artistieke initiatief, de creativiteit en authenticiteit voorop. De Kobranie Methode traint het creërend vermogen en muzikaal leiderschap, en is er voor de (muziek)docent en musicus en is bruikbaar voor spelers van 0 tot 80, met en zonder vaardigheden.www.kobranie.nl
(maximaal 80 deelnemers, met instrument)

Instant Composing

Deze workshop gaat over muziek ter plekke maken. Er zijn een paar

ingrediënten en daar speel je mee. Op je oren, op je gevoel,

reagerend op wat er om je heen gebeurt. En dat met 80 mensen tegelijk?

Zeker!

Eerst duiken we in de puls en een mooie toonreeks. Die onderzoeken we:

wat kan er allemaal mee? We maken motieven en verdelen het orkest in

groepjes. We leren tekens om de groepen aan en uit te zetten en zo

reageren we op elkaar, met en zonder dirigent. Er is ruimte voor eigen

initiatief en improvisatie.

ONNO VAN SWIGCHEM

Muziek is leuk als er wat te beleven is. Ben je er echt? Zo niet dan

vervliegt de aandacht en dat merk je direct. Bij Instant Composing en

improvisatie kom je daar niet omheen. Niet weten wat er de volgende

seconde gaat gebeuren is spelen in het moment: voelen, lef hebben en

springen en dat is een spannende aangelegenheid.

Het leuke is: iedereen kan het leren. Het is de specialiteit van Onno

van Swigchem om mensen over de drempel te trekken. Hij werkte voor

onder meer het Artez conservatorium Arnhem (Pop en Jazz), Zwolle

(klassiek), en gaf een workshop over Improvisatie tijdens de

Nederlandse Viooldagen. Met de Tetzepi Methode gaf hij les aan

jongeren met elementen als compositie, grafische compositie, Instant

Composing en improvisatie. https://speeljezelf.nu
(maximaal 80 deelnemers, met instrument)